hoe ontstaat een rivier

Ontstaan


Rivieren kunnen op verschillende manieren ontstaan. Regenwater dat in de grond terecht is gekomen, komt soms weer naar boven. Het vormt dan een bron of een stroompje. Dit kan aangroeien tot een brede rivier. Een moeras of een meer kan zo vol raken met regenwater dat er een rivier uit ontstaat. Rivieren kunnen ook ontstaan uit gletsjers. Als sneeuw hoog in de bergen op elkaar geperst wordt tot ijs krijg je een gletsjer. Als het onderste deel van de gletsjer begint te smelten, kan dit het begin van een rivier zijn.

Mestal ontstaat een rivier zo:

kringloop

De rivieren ontstaan door de water kringloop. De kringloop houd in dat het water wat word verdampt boven de oceaan een wolk word en het land ingaat. Hier gaat het of regenen of de wolk gaat verder de bergen op. Als de wolk bij de top van de berg is, is het daar zo koud dat het sneeuw word. Als het dan weer wat warmer word bij de top van de bergen of er is zo veel sneeuw is gevallen dat het naar beneden schuift word het weer water. Al dit water dat van de berg af komt baant zich een weg door de rotsen en de rest van de natuur om richting zee te gaan. Dit word ook wel stroomgebied genoemd. Als het water zich uiteindelijk een weg begint te banen door het landschap komt er een bodemdaling. Dit zorgt ervoor dat de baan die het water al de hele tijd aflegt steeds dieper word door het afslijtende water. rivier1

Deze waterstroom blijft zo een paar duizend jaar doorgaan en uiteindelijk begint er dan een rivier te ontstaan. rivier

zoals je op deze foto ziet heeft een rivier veel ruimte nodig. Als wij als mensen deze ruimte afpakken, kan dat erg gevaarlijk zijn, zoals je ziet in dit filmpje.

geef een rivier ruimte

Advertenties

Een reactie op hoe ontstaat een rivier

  1. sofie zegt:

    ik heb veel info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s